maandag 8 juni 2015

Vitamine D, voortschrijdend inzicht


Vitamine D: feiten, fabels, voortschrijdend inzicht.

Vitamine D is weer in het nieuws. Aanbevelingen blijken namelijk gebaseerd op een rekenfout. Instanties discussiƫren al jaren over de hoogte van de dagelijkse inname. Studies die hiervoor de basis vormen, zijn onder de loep genomen. Ik ga je niet vervelen met alle cijfers, rekenformules en onderzoeksresultaten tot achter de komma. Wel wil ik ingaan op het feit dat voor vitamine D in plaats van 600 IE (=Internationale Eenheden) minstens 8000 IE geldt.

Zonlicht, voeding, suppletie
Onder invloed van zonlicht maakt de huid vitamine D aan, mits de zonkracht groter is dan drie. (Je hebt vast wel eens gehoord van de zonkracht UV-index). Blootstelling aan zonlicht levert per jaar ongeveer 7 mcg/dag (microgram= 0,000 001 gram) aan vitamine D. Samen met voeding als vette vis, vlees, eieren en zuivelproducten krijgen we gemiddeld 10 mcg/dag = 400 IE binnen. Dat is niet voldoende. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad vitamine D te suppleren: 10 mcg/dag voor kinderen van 0-4 jaar, zwangeren, vrouwen tussen de 50-70 jaar, mensen met een donkere huid en mensen met onvoldoende zonblootstelling.
Voor iedereen vanaf 70 jaar wordt 20 mcg/dag geadviseerd.

De Nederlandse richtlijn (10 mcg = 400 IE/dag) is lager dan de Amerikaanse (600 IE/dag) en de Duitse (800 IE/dag). Hoeveelheden tot 1000 IE/dag (25 mcg) zijn nodig om een 'gewenste' vitamine D-waarde in het bloed te handhaven. Dat herberekeningen nu uitkomen op 8000 IE in plaats van i600 IE heeft grote gevolgen voor de doelstelling van bijvoorbeeld botontkalking en hartpreventie, deze (b)lijken nu onhaalbaar.

Zelfs in de zomer kom je met alleen voeding en zonlicht niet aan je dagelijkse portie vitamine D. Daarom is het verstandig vitamine D te suppleren.

In je enthousiasme kun je grijpen naar een hoog gedoseerde vitamine D, maar let op: deze kunnen bijwerkingen geven als hartritmestoornissen, misselijkheid en hoofdpijn en nog legio andere.

Wij adviseren je graag door de dosering aan te passen die bij jou past.


Gilia, Drogisterij de Beauterie, Oldebroek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten