zondag 21 juni 2015

Paracetamol of aspirine

Paracetamol of aspirine

'Mag ik een doossie aspirines?' Met die vraag komen veel klanten de winkel in. Mijn wedervraag is altijd: 'Bedoelt u paracetamol of echt aspirine?' Ik word dan altijd meewarig aangekeken.
'Paracetamol' is vaak het antwoord en je ziet ze denken 'Dat je dat niet snapt'. Ik kan het dan niet laten en leg het verschil tussen paracetamol en aspirines uit. En dan schrikken de meeste mensen. Men verwacht niet dat de medicijnen die verkocht worden in een drogisterij, laat staan supermarkt of pompstation, ook restricties, bijwerkingen en wisselwerkingen hebben. Vaak worden op recept geneesmiddelen gebruikt tegen hoge bloeddruk of worden op recept plasmiddelen en anti­depressieva verstrekt. Dit zijn allemaal middelen waarbij het gebruik van aspirine sterk wordt afgeraden. Wij, de medewerkers van een drogisterij, weten dat. En daarom vragen wij ook door als men geneesmiddelen wil aanschaffen. Als mensen niet op de hoogte zijn van deze wisselwerking dan kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Naast paracetamol en aspirines zijn er ook de zgn NSAID's, (Non­Steroidal Anti­inflammatory Drugs) als ibuprofen, diclofenac en naproxen. Ook hiervoor geldt dat je deze niet zomaar kunt gebruiken als je denkt dat je aan paracetamol als pijnstilling niet voldoende hebt. Één van de gevaren van deze pijnstillers zijn maagbloedingen, daarom wordt vaak tevens een maagbeschermer geadviseerd. Ook kunnen deze pijnstillers hartfalen verergeren of de nierfunctie kan plots achteruitgaan.

Het is natuurlijk de eigen verantwoordelijkheid van de klant/patiënt, maar ik ben ervan overtuigd dat de klant alleen een goed overwogen besluit kan nemen als hij/zij goed geïnformeerd is over de werking, bijwerking en wisselwerking van pijnstillers. Daarom vragen wij, in onze drogisterij, altijd of er receptgeneesmiddelen worden gebruikt of er al pijnstillers worden gebruikt en waarvoor men de pijnstillers wil gebruiken. Het kan soms betuttelend overkomen maar wij hebben het goede met de klant voor. Een juist advies, op maat gericht op de klant.
Het allermooiste zou zijn als we de oorzaak van de pijnklachten weg kunnen nemen in plaats van symptoombestrijding. Het gebruik van paracetamol is relatief veilig. Net als bij alles wat je gebruikt is teveel en te vaak niet goed. Wij staan u graag bij, om u advies te geven over het gebruik van pijnstillers. Hoe u deze het beste kunt gebruiken, welke voor u het meest veilig en werkzaam zijn.

Groetjes Gilia, drogist in Oldebroek



Geen opmerkingen:

Een reactie posten